Een mobiele cameramast met brandstofcel kopen? Waar moet u rekening mee houden.

Meer en meer ontstaat de vraag naar CO² vrij energie. Mobiele cameramasten verbruiken relatief weinig stroom. Daardoor kan een brandstofcel een prima oplossing zijn. De voordelen van een brandstofcel zijn:

  • Kan het hele jaar door gebruikt worden.
  • Superstil
  • Geen dieselverbruik of CO² uitstoot
  • Milieuvriendelijk
  • Onderhoudsvrij

Hoe werkt een brandstofcel in een cameramast dan?

Een brandstofcel werkt middels een chemisch proces door chemische energie om te zetten in elektrische energie. Hiervoor zijn geen bewegende delen nodig en zijn er geen rendementsverliezen. Het kloppend hart van de brandstofcel is de “Stack”. Dit bestaat uit losse cellen die opgebouwd zijn uit een anode en kathode. Aan de anodekant wordt water en bio methanol toegevoegd. Aan de kathodekant zuurstof. Hierdoor ontstaat een chemische reactie waardoor elektriciteit ontstaat. Bij dit proces ontstaat er als “afval” zuurstof en waterdamp. Hierdoor kan een brandstofcel een degelijke energievoorziening voor uw cameramast zijn.

Wat is bio-methanol?

Bio-methanol is een brandstof die geproduceerd wordt door organismen waaronder planten en dieren. Dit kan bijvoorbeeld suikerriet, mais of palmolie maar ook gewoon hout zijn. Door de energie-transitie is er de laatste jaren meer aandacht voor hernieuwbare energiebronnen zoals Bio-methanol. Uiteindelijk zullen de verdere ontwikkelingen bepalen wat de beste bron is voor bio-methanol. De voorkeur is om dit met biologische afvalstoffen uit de landbouw of veeteelt te produceren. Dit omdat er ten allen tijde voorkomen moet worden dat Bio Methanol schade kan aanbrengen aan bio-diversiteit of dat het concurrentie teweeg kan brengen met de voedselproductie. De ontwikkelingen hierin zijn in volle gang. Naast waterstof is het heel goed mogelijk dat bio-methanol de brandstof van de toekomst zal worden. Het geringe stroomverbruik van een cameramast maakt deze zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met een brandstofcel.

Hoe lang kan ik gebruik maken van een brandstofcel en wat is de capaciteit.

Door gebruik te maken van de juiste componenten in uw cameramast kan het stroomverbruik rond de 70 Watt liggen. Een brandstofcel levert 60 Watt en zal de batterijen opladen. Een brandstofcel gaat ca. 4000 uur mee waarna een revisie van de Stack zal moeten plaatsvinden. Na de revisie gaat deze nog 2000 uur mee. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat de brandstofcel zo weinig mogelijk aan hoeft te staan. Zonnepanelen op uw cameramast kunnen hierin een oplossing zijn. Trime levert diverse cameramasten met zonnepanelen en adviseert u graag voor uitvoering die bij u past.

bio methanol voor brandstofcel
Trime maakt gebruik van de brandstofcellen van Efoy. Efoy is al vele jaren actief en heeft diverse patenten op de brandstofcellen. De Bio-methanol wordt geleverd in cannen van 10, 28 en 60 liter. Een berg houtsnippers dat gebruikt kan worden voor bio-methanol. Dit kan ook palmolie, suikerriet of afval uit de vleesproductie zijn.

Op zoek naar een mobiele cameramast met brandstofcel?

Trime heeft jarenlange ervaring in mobiele cameramasten en is gespecialiseerd in mobiele energie-systemen. We adviseren u graag voor de juiste cameramast met brandstofcel naar uw keuze.

Meer informatie of vragen? Neemt contact met ons op, mail naar info@trime-north.com of bel naar +31 (0) 85 021 82 55.